Kinderen

Onze mediators en advocaten zien het als hun taak om de kinderen zo min mogelijk te belasten met de scheidingsproblematiek van de ouders.

Als ouder is een scheiding extra gevoelig als er kinderen bij betrokken zijn. Onze mediators en advocaten zien het als hun taak om de kinderen zo min mogelijk te belasten met de scheidingsproblematiek van de ouders. De mediator of advocaat zal u stapsgewijs meenemen in het proces van een ouderschapsplan, kinderalimentatie, gezag, omgang en zorgverdeling. Op die manier wordt voorkomen dat over deze zaken thuis nog besloten moet worden. Onze advocaten en mediators verliezen in het traject nooit de belangen van alle partijen uit het oog en zullen zowel in grote lijnen (bij wie heeft het kind het hoofdverblijf) als in de details (waar is een kind op Moeder- of Vaderdag) met u meedenken.

Ouderschapsplan

Als echtgenoten uit elkaar gaan en er zijn kinderen, zullen we als ouders met elkaar in gesprek moeten gaan over de toekomst van hun kinderen. Denk aan afspraken over de zorgtaken en de kosten van de kinderen.

Je kunt alleen scheiden als dit soort afspraken zijn vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit is alleen anders als het echt niet mogelijk is om een ouderschapsplan op te stellen. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan de situatie dat een ouder gedwongen is opgenomen en niet in staat is om te overleggen. Je moet dan wel aan de rechter toelichten waarom dat niet mogelijk is.

Het ouderschapsplan is zo belangrijk, omdat ouders na de scheiding allebei het gezag over de kinderen houden. Dat houdt in dat je belangrijke beslissingen over de kinderen samen moet blijven nemen. Een ouderschapsplan kan onnodige discussies voorkomen, omdat veel afspraken daarin vastliggen.

Gezag en zorgverdeling

Wat is ouderlijk gezag?

Wie gezag heeft over een kind heeft wettelijk de verantwoordelijkheid het kind op te voeden en te verzorgen.

Hoe ontstaat gezag? De moeder uit wie het kind wordt geboren heeft bijna altijd automatisch gezag. Is de moeder op het moment van de geboorte getrouwd met of een geregistreerd partner van een man, dan heeft deze man meestal ook automatisch het gezag.

Maar is de moeder op dat moment niet getrouwd met of geregistreerd partner van de man dan heeft deze man geen gezag. Als de man wel gezag wil kan hij, nadat hij het kind erkent heeft, dit samen met de vrouw bij de rechtbank aanvragen (online). Als de aanvraag wordt goedgekeurd, hebben zij gezamenlijk gezag.

Gezamenlijk gezag betekent dat ouders belangrijke beslissingen over het kind samen nemen. Bijvoorbeeld: voor de aanvraag van een paspoort of een verhuizing moeten beide ouders toestemming geven. Ook als het kind met één van de ouders naar het buitenland reist, moet duidelijk zijn dat de andere ouder daarmee akkoord is.

Wijzigt het gezag door scheiding?

Nee, de wetgever vindt het in het belang van een kind dat de ouders na het einde van hun huwelijk of relatie samen het gezag blijven houden en samen beslissingen blijven nemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de rechter beslissen dat, als dat in het belang van het kind is, een van de ouders het gezag voortaan alleen uitoefent.

Na een scheiding kan de verstandhouding tussen de ouders wijzigen en het nemen van beslissingen lastiger worden. Zo kunnen ouders onenigheid krijgen over een schoolkeuze, verhuizing of een vakantie van eenouder met het kind. In zo een geval kan de rechter gevraagd worden om een beslissing te nemen. Onze advocaten hebben ervaring met deze problemen en helpen u graag met het zoeken naar een oplossing.

Soorten zorgregelingen

Contact na echtscheiding is voor zowel ouders als kinderen erg belangrijk. In de praktijk zijn er vele varianten denkbaar. Het allerbelangrijkste is dat je er als ouders samen een weg in kunt vinden.

Co-ouderschapsregeling

Een steeds vaker gehoorde variant is de co-ouderschapsregeling. Dit houdt in dat de kinderen fifty-fifty van de tijd bij de ene dan wel bij de andere ouder zijn. Er is dan een wekelijks wisselmoment en dat kan ook vaker.

Weekendregeling

Een andere variant is de weekendregeling. In de meeste gevallen zijn de kinderen dan eens in de twee weken een weekend bij hun vader. Dit weekend kan duren van bijvoorbeeld vrijdagmiddag uit school tot zondagavond. Vaak hoort daar ook bij dat kinderen gedurende de vakanties de helft van de tijd bij hun vader verblijven.

Uitgebreide zorgregeling

Een andere variant die denkbaar is, is een uitgebreide zorgregeling. Hier kiest de rechter vaak voor als het niet lukt om afspraken te maken over een weekendregeling of een co-ouderschapsregeling. Dit houdt in dat je de weekendregeling iets kunt oprekken tot bijvoorbeeld dinsdag of al eerder kunt laten beginnen of dat kinderen een extra doordeweekse dag bij de andere ouder verblijven.

Kinderalimentatie & het wijzigen daarvan

Het berekenen van alimentatie kan onderdeel zijn van een scheiding maar kan ook aan de orde zijn na een scheiding. Een verandering in inkomen, leefsituatie of een andere omgangsregeling kan zorgen voor een andere uitkomst van de alimentatieberekening. De advocaten en mediators van BVD advocaten hebben jarenlange ervaring in het vaststellen van kinder- en partneralimentatie. Heeft u vragen over uw huidige alimentatie, wilt u bijstand bij het vaststellen daarvan, of wilt u vrijblijvend advies over uw situatie, neem contact op met ons kantoor.

Wat kan ik zelf regelen?

Stap 1: Verzamel informatie

De volgende stukken zijn nodig tijdens het berekenen van alimentatie. Om het proces te bespoedigen kunt u deze informatie alvast verzamelen:

•      Salarisspecificaties over de afgelopen drie maanden van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Jaaropgaven van het afgelopen jaar van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Indien er een onderneming is: de jaarrekeningen met toelichtingen over de afgelopen drie jaren.

•      De aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.

•      Zorgverzekeringspolis en premiegegevens.

•      Hypotheekschuldbescheiden, de WOZ-beschikking van de gemeente en een eventueel recent taxatierapport.

Stap 2: Denk na over het ouderschapsplan

Indien u kinderen hebt kunt u samen met uw partner alvast nadenken of bekijken of er een ouderschapsplan opgesteld kan worden. In een ouderschapsplan staan afspraken over de kinderen. een model van een ouderschapsplan kunt u hier opvragen.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

We helpen u vooruit te kijken.

Gerelatieerde items