Mediation

Wilt u er samen met uw echtgenoot uitkomen, dan is scheiden met een mediator een optie. Wij helpen u dan vooruit te kijken. Zodat u verder kunt.

Mediation houdt in dat je samen naar een mediator gaat, die voor jullie gezamenlijk belang en voor het belang van de kinderen gaat. Een mediator kiest dus geen partij voor een van jullie twee, maar stelt zich op als onafhankelijke derde.

Een mediator heeft een opleiding gevolgd om mensen die een conflict met elkaar hebben, te helpen om toch op een goede manier met elkaar te overleggen. Samen met de mediator gaan jullie op zoek naar oplossingen waar jullie allebei achter staan.

In tegenstelling tot een mediator, behartigt een advocaat de belangen van maar één partij. Als jullie beiden een advocaat hebben gevonden, zullen deze advocaten proberen om in onderling overleg  afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding. Als zij daar niet uit kunnen komen, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd.

Keuze voor mediation

Als u kiest voor bemiddeling, maakt u samen met uw partner en onder leiding van een mediator, afspraken over de afwikkeling van de echtscheiding. Een mediator heeft oog voor het belang van beide partners en de kinderen. De mediator leidt de besprekingen, maakt een alimentatieberekening, stelt het echtscheidingsconvenant op en dient het echtscheidingsverzoekschrift in bij de rechtbank.

De mediator treedt niet op als advocaat maar als procesbegeleider. De mediator zal de partners niet adviseren maar hen wel informeren over de rechten en plichten in het kader van de scheiding en hen begeleiden bij het maken van afspraken.

Traject

Stap 1: Benader uw ex-partner

Leg het voorstel van mediation bij uw partner neer. Bespreek (zo mogelijk) samen de mogelijkheid van echtscheiding door mediation. Als jullie het beiden eens zijn met de keuze voor mediation (of ervoor open staan om mediation een kans te geven) kunnen jullie contact opnemen met ons kantoor. Het hoeft geen probleem te zijn als jullie beide niet met elkaar communiceren. Vaak blijkt in die gevallen dat praten met een derde erbij (de mediator) wel lukt. Dat is voldoende om tot constructieve afspraken te komen.

Stap 2: Contact leggen met de mediator

Nadat u besloten heeft echtscheiding via mediation een kans te geven, neemt u contact op met een van onze mediators. Deze geeft u de nodige informatie over het traject. Tevens ontvangt u een mediationovereenkomst en een lijst met de informatie die u dient te verzamelen.

Stap 3: Informatie verzamelen

U verzamelt de informatie en bereid u voor het op gesprek. Zie Wat kan ik zelf regelen?

Stap 4: Mediationgesprekken | afspraken maken

Stapsgewijs wordt tijdens een aantal gesprekken onderhandelt over de problemen waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Meestal zijn voor het maken van afspraken ongeveer drie gesprekken met telkens twee weken ertussen nodig. De praktijk leert dat hoe ingewikkelder de echtscheiding is, hoe langer het traject duurt.

Stap 5: Afspraken vastleggen

Nadat de nodige gesprekken gevoerd zijn en afspraken gemaakt zijn, legt de mediator deze vast in een convenant (en ouderschapsplan). Dit convenant wordt vervolgens weer besproken. Zodra u het eens bent over de inhoud van het convenant kan overgegaan worden tot het ondertekenen daarvan.

Stap 6: Schriftelijk afronden mediation

De afronding van de mediation gebeurt door het indienen van het ondertekende convenant (en ouderschapsplan) bij de rechtbank. Dat duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Nadat de rechtbank een beschikking heeft gegeven duurt het ongeveer nog twee weken voordat de beschikking is ingeschreven bij de gemeente en scheiding definitief is.

Wat kost dan een traject van echtscheiding?

Welke kosten zijn verbonden aan een mediationtraject, kunnen wij het best inschatten nadat wij kennis hebben gemaakt met u en uw situatie. Het kan zijn dat het nodig is dat meer of langere  gesprekken nodig zijn of dat er andere bijkomende werkzaamheden zijn. Dat wordt dan eerst met u besproken. Als u akkoord gaat, zetten we meer tijd in.

Wanneer moet u er rekening mee houden dat er meer dan twee gesprekken nodig zijn en dus meer kosten worden gemaakt?

1.    Eén van u beiden wil niet scheiden of er zijn andere omstandigheden waardoor meer aandacht nodig is voor de emotionele aspecten van de scheiding.

2.    U heeft kinderen en u verwacht discussie over de inhoud van de zorgregeling.

3.    U verwacht discussie over de verdeling van het vermogen en/of de hoogte van de alimentatie.

4.    U heeft een eigen onderneming.

Randvoorwaarden

1.    Omdat de mediator neutraal en onafhankelijk moet blijven, is het de mediator niet toegestaan om zonder de aanwezigheid van de ander met één van de echtgenoten bij de mediation over de inhoud van de zaak te spreken.

2.    Als één van de echtgenoten bij de mediation gegevens aan de mediator toestuurt, dient hij of zij deze ook aan de andere partij toe te sturen.

3.    Beide echtgenoten kunnen zich altijd laten adviseren door een eigen advocaat of andere deskundigen om zich te laten informeren en adviseren over hun eigen positie in de mediation.

4.    Het staat ieder van de partijen bij de mediation vrij om op elk gewenst moment de mediation te beëindigen als hij of zij zich niet langer met de gang van zaken kan verenigen. Ook de mediator kan hiertoe overgaan. Als dit gebeurt, komen alle voorstellen die in het kader van de mediation door één van de partijen bij de mediation zijn gedaan, te vervallen.

5.    De informatie die betrekking heeft op de mediation, of het nu om mondelinge informatie gaat of schriftelijk vastgelegde informatie, dient door zowel de mediator als door beide partijen geheim gehouden te worden. Wanneer een van de partijen advies van een derde wenst in te winnen, dient ook deze derde zich aan de overeengekomen geheimhouding te binden door ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. Deze verklaring kan worden opgevraagd.

Voordelen mediation

Mediation heeft voordelen. Een mediationtraject is aanzienlijk korter dan een procedure bij de rechtbank. Daarnaast is mediation ook goedkoper. De kosten van de mediation betaalt u samen met uw partner. Dit bespaart kosten. Bij een procedure heeft u namelijk beiden een advocaat nodig.

Naast de termijn en de kosten is het ook fijn om de kern van de onenigheid tussen partijen aan te pakken. Partijen lijken op sommige punten soms mijlenver uiteen te liggen. Na een goed gesprek kan echter duidelijk worden dat de oorzaak daarvan in oud zeer ligt. Door dit op te lossen of bespreekbaar te maken kan het probleem (wellicht blijvend) opgelost worden. Via een procedure bij de rechtbank zal dit (bijna) niet aan de orde komen en voelt de uitkomst vaak minder bevredigend.

Wat kan ik zelf regelen?

Voorafgaand aan de (keuze voor) mediation kunt u de volgende stappen alvast zelf nemen. Dit scheelt tijd en geld.

Stap 1: Benader uw ex-partner

Leg het voorstel van mediation bij uw partner neer. Bespreek (zo mogelijk) samen de mogelijkheid van echtscheiding door mediation.

Stap 2: Verzamel informatie

De volgende stukken zijn nodig tijdens het mediationtraject. Om het proces te bespoedigen kunt u deze informatie alvast verzamelen:

•      Salarisspecificaties over de afgelopen drie maanden van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Jaaropgaven van het afgelopen jaar van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Indien er een onderneming is: de jaarrekeningen met toelichtingen over de afgelopen drie jaren.

•      De aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.

•      Overzicht van de verschillende bank-, giro- en spaarrekeningen, die [één van] beiden beheert, al of niet op beider naam én de saldi per heden.

•      Zorgverzekeringspolis en premiegegevens.

•      Overzicht van de eventuele effectenrekeningen, spaarloonregelingen, levensverzekeringen, en dergelijke, ook als u meent dat deze niet in een verdeling zouden moeten worden betrokken.

•      Hypotheekschuldbescheiden, de WOZ-beschikking van de gemeente en een eventueel recent taxatierapport.

•      Pensioenbescheiden van beide partijen (in elk geval uitdraai www.mijnpensioenoverzicht.nl, tabblad ‘mijn pensioenuitvoerders’)

•      Indien van toepassing: kopie huwelijkse voorwaarden.

•      Stukken waaruit de aard en omvang blijkt van eventuele schulden.

Stap 3: Denk na over het ouderschapsplan

Indien u kinderen hebt kunt u samen met uw partner alvast nadenken of bekijken of er een ouderschapsplan opgesteld kan worden. In een ouderschapsplan staan afspraken over de kinderen.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

We helpen u vooruit te kijken.