Alimentatie

Alimentatie is een financiële bijdrage die je als ouder of ex-partner van de andere ouder of ex-partner kunt ontvangen. Indien er kinderen in het spel zijn, zal eerst bekeken worden welke ruimte er is voor kinderalimentatie: een financiële bijdrage aan de kosten van het levensonderhoud voor het kind of de kinderen. Soms is er (daarna nog) ruimte voor bijdrage aan het onderhoud van de ex-partner.

Kinderalimentatie

Een berekening voor de kinderalimentatie gaat over de maandelijkse bijdrage die de ene ouder aan de andere ouder betaalt voor de kosten van de kinderen. In de meeste gevallen gaat het om een maandelijkse bijdrage die de vader aan de moeder betaalt, omdat de moeder vaak meer dagen voor de kinderen zorgt dan de vader.

Het antwoord op de vraag hoe hoog de kinderalimentatie is, hangt volledig af van het inkomen dat ouders in de periode voor de scheiding hadden. Het uitgangspunt is namelijk dat de welstand die de kinderen gewend waren, zoveel mogelijk in stand moet blijven. Aan de hand daarvan wordt berekent wat de kosten van de kinderen zijn.

Als eenmaal is vastgesteld welk bedrag voor de kinderen per maand wordt uitgegeven, wordt berekend hoeveel iedere ouder in deze kosten moet bijdragen (de financiële draagkracht). Daarvoor wordt gekeken naar wat de ouders in redelijkheid na de scheiding kunnen verdienen. Dan is er ook nog de zorgkorting: een korting die de alimentatieplichtige kan aftrekken van het bedrag dat hij aan alimentatie kan betalen voor het aantal dagen dat de kinderen bij hem of haar zijn.

Nadat de kinderalimentatie is vastgesteld, wordt onderzocht of er ook nog draagkracht is voor partneralimentatie. Dat gebeurt doordat het inkomen van degenen die mogelijk moet gaan betalen wordt genomen daar een aantal lasten van worden afgetrokken, waaronder ook de kinderalimentatie. In de praktijk betekent dat heel vaak dat, mede door die aftrek van de kinderalimentatie, geen ruimte overblijft voor het betalen van partneralimentatie.

Maximale duur van kinderalimentatie

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Soms kan er ook daarna nog een onderhoudsplicht zijn, bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is of zelf niet in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Vanaf de achttiende verjaardag krijgt het kind zelf – in plaats van de ouder – de kinderalimentatie. Als het kind dan inmiddels zelf een baan of geld heeft, heeft het kind misschien minder alimentatie nodig. In zo een geval kunnen ouders en het kind onderling afspraken maken over het levensonderhoud en eventuele studie.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is de bijdrage die de meest verdienende ex-echtgenoot moet betalen aan de minst verdienende ex-echtgenoot. Partneralimentatie zorgt vaak voor meer discussie dan  kinderalimentatie. Het kan namelijk onacceptabel voelen om partneralimentatie te betalen en de inhoudelijke berekening van partneralimentatie laat meer ruimte voor discussie dan die van kinderalimentatie.

Allereerst wordt in deze berekening vastgesteld of de minst verdienende partner wel een bijdrage nodig heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de behoefte. De behoefte moet worden vastgesteld aan de hand van een behoeftelijst, waarin de inkomsten en uitgaven ten tijde van het huwelijk zijn opgenomen. Je kunt er ook voor kiezen om de behoefte te berekenen aan de hand van een vuistregel, die inhoudt dat de behoefte wordt gesteld op 60% van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk. De reden voor dit percentage is dat twee huishoudens duurder zijn dan één. Dit laatste kan echter alleen als beide partijen het hiermee eens zijn.

Nadat de behoefte is vastgesteld, wordt gekeken naar de draagkracht: je kunt wel een bijdrage nodig hebben, maar kan je ex die ook betalen? Daarbij geldt wel dat er nooit meer betaald hoeft te worden dan de vastgestelde behoefte van de ander.

Maximale duur van partneralimentatie

Sinds 1 januari 2020 is de wet herziening partneralimentatie van kracht. De kern daarvan houdt in dat de maximale alimentatieduur is teruggebracht van twaalf jaar naar vijf jaar. De hoofdregel is dat de termijn voor partneralimentatie gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Op deze regeling bestaan uitzonderingen. 

Wijzigen van alimentatie

Het berekenen van alimentatie kan onderdeel zijn van een scheiding maar kan ook aan de orde zijn na een scheiding. Een verandering in inkomen, leefsituatie of een andere omgangsregeling kan zorgen voor een andere uitkomst van de alimentatieberekening. De advocaten en mediators van BVD advocaten hebben jarenlange ervaring in het vaststellen van kinder- en partneralimentatie. Heeft u vragen over uw huidige alimentatie, wilt u bijstand bij het vaststellen daarvan, of wilt u vrijblijvend advies over uw situatie, neem contact op met ons kantoor.

Inning

Nadat de alimentatie is vastgesteld en vastgelegd in een rechterlijke uitspraak, dient de deze (maandelijks) betaalt te worden aan de ontvangende partner. In sommige gevallen blijft de betaling echter uit. Wat nu?

Bij een niet betalende ex-partner kunt u hulp vragen aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO kan de alimentatie voor u innen.

Wat kan ik zelf regelen?

Stap 1: Verzamel informatie

De volgende stukken zijn nodig tijdens het berekenen van alimentatie. Om het proces te bespoedigen kunt u deze informatie alvast verzamelen:

•      Salarisspecificaties over de afgelopen drie maanden van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Jaaropgaven van het afgelopen jaar van u beiden [voor zover van toepassing].

•      Indien er een onderneming is: de jaarrekeningen met toelichtingen over de afgelopen drie jaren.

•      De aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.

•      Zorgverzekeringspolis en premiegegevens.

•      Hypotheekschuldbescheiden, de WOZ-beschikking van de gemeente en een eventueel recent taxatierapport.

Stap 2: Denk na over het ouderschapsplan

Indien u kinderen hebt kunt u samen met uw partner alvast nadenken of bekijken of er een ouderschapsplan opgesteld kan worden. In een ouderschapsplan staan afspraken over de kinderen. Een model van een ouderschapsplan kunt u hier opvragen.

Neem vrijblijvend contact op

Wij helpen u vooruit te kijken.